top of page

alles danst

We noemen onszelf graag materiaalchoreografen. Materiaal beweegt zich in een eindeloze trage dans over het oppervlak van de aarde. Onder onze regie vormen die materiaalstromen gedurende een bepaalde periode een bouwwerk. Bij het ontwerpen van tijdelijke architectuur als pas in de materiaalchoreografie houden we altijd rekening met de volgende pas. Door materiaal zo te verwerken dat originele afmetingen intact blijven, verschillende materialen weer van elkaar gescheiden kunnen worden en ontwerpen modulair op te bouwen zodat flexibiliteit in de toekomst gegarandeerd is, wil Overtreders W materiaal zo veel mogelijk gebruikscycli laten maken zonder het te laten veranderen in iets dat we afval noemen.

alles is tijdelijk

Overtreders W is gespecialiseerd in tijdelijke paviljoens met een permanente impact. Bij het ontwerpen van een gebouw dat maar een week of een jaar zal bestaan, is het meteen duidelijk dat nagedacht moet worden over het bouwmateriaal dat overblijft als het gebouw weer afgebroken wordt. Maar ook als een gebouw 50 jaar of langer bestaat, er komt altijd een volgende pas in de materiaalchoreografie.

alles is geleend

In 2017 realiseerde Overtreders W samen met bureau SLA het People's Pavilion, een gebouw van 300m2 dat 9 dagen bestond, gemaakt van 100% geleend materiaal. Maar: in feite is materiaal altijd geleend - uit de eindige grondstoffenvoorraad op onze planeet. Als mensheid zijn we doorgaans slechte leners: we doen alsof we eigenaars zijn, we bekommeren ons weinig om hoe we materialen verkrijgen, doen ermee wat ons goeddunkt en als we het niet meer nodig hebben verbranden we het, of gooien we het terug op een afvalhoop waar het water en lucht vervuilt. Een goede lener probeert het geleende in zo goed mogelijke staat te houden.

alles is belangrijk

Een ontwerp is alleen circulair als het voldoet aan alle eisen op het gebied van functionaliteit en esthetiek. Een ontwerp dat daarop inlevert wordt eerder afgedankt, en zorgt dus voor méér afval in plaats van minder. Als materiaalchoreografen houdt onze rol niet op bij het openingsfeestje, maar blijven we betrokken tot alle materialen een nieuwe bestemming hebben gekregen, en we er zeker van zijn dat niks achteraf wordt weggegooid. We ontwerpen niet alleen paviljoens, we onderhandelen ook met leveranciers en denken na over economische modellen om het voor hen aantrekkelijk te maken met ons samen te werken.

Architectural design
bottom of page