top of page

stapel op veenhuizen

Balancerend op een betonnen poot zweeft, opgetild boven het maaiveld in Veenhuizen, een klein bouwwerk. Passend bij de sobere geschiedenis van de plek, waar arbeid en leven met beperkte middelen hoog in het vaandel stond, is dit fijne onderkomen gecreëerd. Geen blitse nieuwe bestanddelen, maar gebouwd met geleende materialen gevonden in de omgeving van Veenhuizen. STAPEL OP toont de prachtige mogelijkheden die de combinatie van vakmanschap en een duurzame omgang met materiaal kan bieden.

Vrijwel onbekend met het gebied struinden we door Veenhuizen, op zoek naar materiaal voor een mogelijk bouwwerk. Al gauw konden we concluderen dat Veenhuizen vruchtbaar is voor meer dan alleen haar grond. Binnen een uur hadden we genoeg bouwmateriaal gevonden en deze eerste excursie resulteerde in STAPEL OP, een bouwwerk gemaakt met ter plaatse geoogste materialen.


Het hout leenden we bij houtbouwer Peter Kroes en de dakpannen kwamen van het erf van Boerderij Riedstra. Om ervoor te zorgen dat alle bouwmaterialen weer ongeschonden aan de oorspronkelijke eigenaars teruggeven kunnen worden hebben we alle bouwmaterialen met spanbanden vastgesjord. Hierdoor behoudt het geleende materiaal zijn waarde en kan het zonder schade netjes geretourneerd worden. Dat de gekleurde spanbanden zowel constructief als decoratief zijn, benadrukt het veelzijdige en innovatieve karakter van het bouwwerk.

Verblijf in STAPEL OP en geniet van een sterk staaltje vakwerk en uitzicht over het bosgebied en de weilanden van Veenhuizen.

 

 

CREDITS

opdrachtgever:                   Ketter & CO  + hotel Bitterzoet

fotografie:                            Overtreders W

bouw:                              Overtreders W

met dank aan:                 Peter Kroes, Drents Eiken gebint

                                               familie Riedstra

                                               Bjorn van den Broek & Sjoerd Ebberink

bottom of page