top of page

pretty plastic plant

productielijn voor plasticrecycling 

Sinds 2015 werken we met bureau SLA aan de ontwikkeling van gevelmateriaal van gerecycled plastic. We begonnen met de bouw van ons eigen plasticrecyclingsfabriekje waarmee we huishoudelijk afvalplastic zelf verwerkten tot plastic leien. Met onze mobiele machines konden we het afval sorteren op soort, wassen, sorteren op kleur, versnipperen en onder lage druk spuitgieten tot een nieuwe lei. Shampooflessen, yoghurtbakjes, olijvenemmers, doppen van flessen, weggegooide tuinstoelen en afval van een spuitgietfabriek kreeg een tweede - en mooier – leven. Door het afval eerst op kleur te sorteren konden we leien maken met verschillende uitgesproken kleuren, in plaats van de egaal donkergrijze mengkleur die bekend is van gerecycled plastic. 

In 2017 kregen we de kans om de productie van de leien op te schalen omdat ze gebruikt werden als gevelbekleding van het People’s Pavilion. Plasticrecyclaar Govaplast produceerde een eerste batch van 9500 leien voor het paviljoen. 

In 2020 werd Pretty Plastic een zelfstandige BV, om gevelbekleding van gerecycled plastic grootschalig te kunnen produceren en zo zo veel mogelijk plastic aan de afvalberg te onttrekken.

CREDITS

in samenwerking met: 

jaar:

bouw machines:

bouw startupunits:

fotografie:

met dank aan: 

bureau SLA 

2015 - 2020 

Daan in 't Sas 

Ham, Post en Van Huystee 

Jorn van Eck 

Dutch Design Foundation,

Hogeschool van Amsterdam,

CITIES, Gemeente Amsterdam & Govaplast 

bottom of page