people's pavilion

100% geleend gebouw als ontmoetingsplek tijdens Dutch Design Week 2017 

Het People’s Pavilion is een architectuurstatement voor de nieuwe circulaire economie. Overtreders W en bureau SLA wilden met het gebouw, dat 9 dagen bestond een radicaal nieuwe invulling aan circulair bouwen geven: het paviljoen is gemaakt met 100% geleende materialen. Van leveranciers en producenten, maar ook van inwoners uit Eindhoven. Het People’s Pavilion laat een nieuwe toekomst voor duurzaam bouwen zien: een krachtige ontwerptaal, met nieuwe samenwerkingen en intelligente bouwmethodieken. 

Heipalen, houten balken, gevelelementen, glazen dak, plastic bekleding: alles werd voor 9 dagen geleend en na afloop van de DDW weer heel en ongeschonden teruggegeven aan de eigenaren. Op de bouwplaats werd dus niet geschroefd, gelijmd, geboord of gezaagd. Om dat voor elkaar te krijgen ontwikkelden we een geheel nieuwe constructiemethode. Alle materialen waaruit het paviljoen bestond werden met spanbanden en metalen omsnoeringsstrips aan elkaar gesnoerd. 

De gevel van het paviljoen bestond uit leien die we produceerden uit afvalplastic van Eindhovenaren, en vormde daarmee een belangrijke stap in de ontwikkeling van ons Pretty Plastic gevelmateriaal. 

bureau SLA 

Dutch Design Foundation 

2017 

Ketelhuisplein, Eindhoven 

Arup 

Ham & Sybesma 

Jeroen van der Wielen & Filip Dujardin 

Cutjongens 

New Horizon, IJB groep, Stiho groep,

Govaplast, Tetris, Elektroned, DEGO,

Morssinkhof, Vitra & Keizersgrachtkerk 

CREDITS

in samenwerking met:

opdrachtgever:

jaar:

locatie:

constructieberekeningen: 

bouw: 

fotografie:  

film: 

met dank aan:

PRIJZEN 

winnaar Dutch Design Award 2018 

winnaar Frame Award Sustainability 2018 

winnaar Arc ‘18 Innovatie Award 2018 

genomineerd voor New Material Award 2018