top of page

veldwerkplaats onkruidenier

mobiele werkplaats voor het verzamelen en verwerken van onkruid 

De Onkruidenier verkent de toepassing van urbane vegetatie in het dagelijks leven. Voor de Onkruidenier bestaat onkruid niet, veel ‘ongewenste’ planten als brandnetel, daslook en kleefkruid zijn waardevolle kruiden die we kunnen gebruiken als levensmiddelen. 

Overtreders W ontwierp voor De Onkruidenier een mobiele veldwerkplaats, bestaand uit een veldkeuken, droogkast, oogstmeubel en twee werkbanken. Alle meubels zijn uitgevoerd als handkar en daardoor makkelijk te verplaatsen. De veldkeuken en de droogkast vormen, naast elkaar geplaatst, een klein schuurtje waarin De Onkruidenier beschut zijn werk kan doen. De veldwerkplaats is helemaal gebouwd van in Nederland voorkomende onkruiden: de basisconstructie is gemaakt van hout van de douglasspar, een boom die van oorsprong in Noord Amerika groeit en vanaf de 19e eeuw werd aangeplant in Nederland vanwege de goede eigenschappen van het hout. Later is de boom verwilderd, het is nu een algemeen in Nederland voorkomende boomsoort. De droogkast heeft wanden van wilgentenen van de schietwilg, een inheemse Nederlandse soort die van oudsher gebruikt werd voor vlechtwerk. 

Zo laat de Veldwerkplaats als object zien waar De Onkruidenier voor staat. De daken op de droogkast en de veldkeuken zijn van linnen zeildoek geïmpregneerd met vernis op basis van lijnolie, terpentijn en hars, beide afkomstig uit naaldbomen. 

Tijdens de zomerexpositie BAL! op Paleis Soestdijk is de Veldwerkplaats op Koninklijke wijze in gebruik genomen met de bereiding en consumptie van onkruidbitter van onkruiden uit de paleistuin tussen de wilde planten, die Koningin Juliana graag zag rondom de hofvijver. 

CREDITS

opdrachtgever: 

jaar: 

locatie: 

bouw: 

fotografie: 

mogelijk gemaakt door: 

De Onkruidenier 

2016 

Paleis Soestdijk & heel Nederland 

Gunnar Bech & Overtreders W 

Overtreders W & Frouwkje Smit

Stimuleringsfonds Creatieve Industrie

bottom of page