top of page

NOORDERPARKBAR

Koffiebar van marktplaatsmaterialen 

De Noorderparkbar is het eerste 100% marktplaats-gebouw van Nederland. Alle bouwmaterialen waarvan deze koffiebar in Amsterdam Noord is gemaakt, werden tweedehands gekocht op marktplaats.nl van particulieren en kleine handelaars. Toch ziet het paviljoen er als nieuw uit. 

De constructieve basis van de bar wordt gevormd door 3 gestripte units van een tijdelijk ziekenhuis. 1 unit heeft nieuwe gevels gekregen van ramen en een dak van lichtkoepels, hierin zit de bar en twee toiletten. De andere twee units omlijsten, op elkaar gestapeld, het terras. Rondom is het hele paviljoen voorzien van grote luiken van gebrand hout waarmee het ‘s avonds afgesloten kan worden. 

De eerste marktplaats-aankoop was een tweedehands vrachtwagen, om door heel Nederland de spullen te kopen. Daarna volgden de noodunits, 42 raamkozijnen, een paar duizend meter hout, 55 liter verf, twee toiletpotten, heel veel tegels in verschillende groen- en wittinten en nog veel meer materiaal dat was overgebleven van verbouwingen, verkeerd was ingemeten of gekocht en toch niet gebruikt. De binnenwanden van de bar zijn gemaakt van hout van een reusachtige transportkist waarin een melkpakkenvulmachine voor Campina uit China naar Nederland vervoerd werd, het hout van de luiken kwam uit de inboedel van een failliete bekistingsfabriek. 

Na oplevering werd het gebouwtje van 18m2 een icoon voor duurzaam bouwen in Nederland. Toen we aan de Noorderparkbar werkten snapten maar weinig mensen waarom je met tweedehands bouwmateriaal zou willen werken als je het ook nieuw kan kopen. 10 jaar later hoorden we als reactie op een ander ontwerp van een opdrachtgever: ‘Ik vind het wel mooi, maar het ziet er zo nieuw uit. Kunnen jullie niet iets doen met tweedehands ofzo?’ 

CREDITS

in samenwerking met:   

opdrachtgever:                 

jaar:                                   

locatie:                              

bouw:                                 

fotografie:                         

mogelijk gemaakt door: 

PRIJZEN 

genomineerd voor de DOEN Materiaalprijs 2012 

genomineerd voor de Dutch Design Awards 2012 

genomineerd voor ARC ‘12 

genomineerd voor de Amsterdamse Architectuurprijs 

genomineerd voor de AM/NAI jonge architectenprijs 2012 

bureau SLA 

zelf geïnitieerd 

2012 

Noorderpark, Amsterdam 

Overtreders W & bureau SLA 

Jeroen Musch 

Ymere, marktplaats.nl & De Noorderparkkamer 

bottom of page