top of page

de kok, de kweker zijn vrouw en hun buurman

Groentetuin met Buurtkeuken in Amsterdam Nieuw West 

“De kok, de kweker, zijn vrouw en hun buurman” bouwt voort op de geschiedenis van de Amsterdam Nieuw West als, letterlijk, een tuinstad. “Kijkgroen”, bloemperkjes waar je naar mag kijken maar die je vooral niet mag betreden, wordt weer een openbare tuin, die door buurtbewoners (een vaste groep van 22 families) gezamenlijk beplant en onderhouden wordt. Samen tuinieren en koken wordt een middel voor de mensen in Geuzenveld Slotermeer om kennis en kunde te delen, en zich de buurt opnieuw toe te eigenen. 

De moestuin is begonnen als een kunstproject van het Stedelijk Museum. Tijdelijk zonder gebouw, wijdde het museum zich aan kunst in de openbare ruimte. Eén van de kunstenaars die de opdracht kregen een kunstwerk te maken was Marjetica Potrc. Zij betrok Het Wilde Westen erbij, een interdisciplinair gelegenheidscollectief van onder meer architecten, sociologen en planologen, waar Overtreders W deel van uitmaakte. 

Om het project te doen slagen was de animo van bewoners cruciaal. Potrc en Het Wilde Westen gingen langs de deuren, knapten ‘het huisje’ op, trokken tegels uit de stoep om er bloemen te planten en gaven aan het begin van het seizoen grond uit voor een euro per vierkante meter - de minimale maat voor een privé-moestuin. Van de opbrengst uit het tuintje was de helft voor de kweker en de andere helft voor gezamenlijke consumptie met buurtgenoten. 

CREDITS

in samenwerking met:

opdrachtgever:

jaar:

locatie:

bouw keuken:

fotografie:

Marjetica Potrc, Ooze architecten, Henriëtte Waal,

Lucia Babina & Merijn Oudenampsen 

Stedelijk Museum Amsterdam 

2009 

Lodewijk van Deysselstraat, Amsterdam 

Overtreders W 

Reinder Bakker, Sjoerd Knibbeler & Henriëtte Waal 

bottom of page